Verbetering van de Maaltijdtevredenheid bij Dementerende Bewoners met Slikproblemen: Een Nieuwe Aanpak met Lepelbrood

Christine Koevoets, een logopedist en dysfagiologe bij Topaz, is onlangs gestart met een onderzoeksproject, gefinancierd door het UNC-ZH Netwerk voor de Care sector Z-H. Het onderzoek focust zich op de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners met dementie die tevens slikproblemen hebben. Deze bewoners zijn vaak beperkt tot het consumeren van enkel pap en gemalen voedsel, en er is nog weinig bekend over de impact van deze voedselconsistentie op hun levenskwaliteit.

Christine's onderzoek richt zich op de tevredenheid van de maaltijden en hoe deze de kwaliteit van leven beïnvloeden. In dit kader is zij met Spoon It Lepelgerechten aan de slag gegaan.

De implementatie van Spoon It Lepelgerechten biedt bewoners een variatie aan smaken, zoals wit en volkoren brood met verschillende belegopties zoals pindakaas, ham, kaas en speculoos. Dit zou potentieel de voedselinname kunnen verhogen en bijdragen aan een betere voedingsstatus vanwege de verhoogde tevredenheid en keuzevrijheid.

Christine is enthousiast over de vooruitzichten van het onderzoek en verwacht binnenkort meer inzicht te krijgen door middel van focusgroepen. Dit onderzoek kan belangrijke implicaties hebben voor de verbetering van de maaltijdervaring en algehele kwaliteit van leven van bewoners met ernstige slikproblemen en dementie. 

Aanmelden om een reactie achter te laten